DOOR WILLEMIEN SCHENKEVELD ALKMAAR

Er komt alsnog overleg met de buurt over de nieuwste bouwplannen voor de De Vliegerstraat in De Hoef. Dat hebben de bewoners gisteravond afgedwongen door middel van een burgerinitiatief.
De publieke tribune van de raadszaal zat gisteren vol, terwijl John Does namens de bewoners uitlegde wat er allemaal mis is gegaan bij het overleg tussen gemeente en buurt. In 1999 was alles nog goed.

 Er werd met de buurt afgesproken dat er maximaal drie bouwlagen mochten komen. Het stond in een officiële nota, de buurt kreeg een exemplaar, iedereen blij.
Maar toen ging het mis. Want er kwam een nieuwe nota, waarin twee keer zo hoog mocht worden gebouwd. En die ging helemaal niet naar de buurt. Wel werd de buurt wat later over een concreet bouwplan De Drie Vazen gevraagd, of dat hoger mocht worden dan afgesproken.
Dat vond de buurt goed, want het was een echt mooi plan, met drie bijzondere torens en veel uitzicht ertussendoor.
Maar uiteindelijk ging De Drie Vazen niet door. Er kwam een totaal ander plan, type massale blokkendozen van vier tot zes bouwlagen. En toen de buurt dit keer boos met de nota uit 1999 zwaaide, zwaaide de toenmalige wethouder met de nieuwe nota terug, beloofde overleg en 'mediation', maar uiteindelijk gebeurde er niets. En nu liggen er al definitieve bouwplannen. Maar de buurt heeft de zaak met succes op de raadsagenda gekregen, door genoeg handtekeningen te verzamelen voor een burgerinitiatief. Volgens dat burgervoorstel moest de gemeenteraad gewoon zijn besluit terugdraaien en weer maximaal drie bouwlagen toestaan.
Dat gebeurt niet, maar wel heeft de gemeenteraad wethouder Binnendijk (CDA) opgedragen om in overleg me de projectontwikkelaar en de buurt tot een acceptabele oplossing te komen. "Want zo moet het niet", vatte Maya Bolte (Leefbaar Alkmaar) de gevoelens samen.
De voorbereidingen voor het huidige bouwplan worden stilgelegd. Tenminste, als dit wettelijk kan.
Binnendijk kon de raad hierover gisteren geen zinnig woord zeggen. In een pauze stak hij even zijn licht op bij de bewoners. "Volgens hen is er al een bouwvergunning aangevraagd", lichte hij de raad vervolgens in.

{linkr:related;keywords:vliegerstraat;limit:10;title:gerelateerde artikelen}