De Hoef in verzet tegen gemeente

DOOR RUUD SCHMITZ
ALKMAAR - De buurt wil wél een waterontkoppeling, maar niet de extra's die dat met zich mee brengt. Die zijn gevaarlijk en gaan ten koste van veel groen, waaronder tientallen bomen van het eerste uur. Het Buurtoverleg De Hoef 'Geestmolen' probeerde dat de raadcommissie stedelijke ontwikkeling en beheer nog eens duidelijk te maken.

 

De waterontkoppeling moet ervoor zorgen dat het regenwater niet meer rechtstreeks in het riool komt. En dat vindt de buurt prima. Want het riool in De Hoef kan de druk toch al niet aan. Maar de gemeentelijke plannen bleken te worden uitgebreid met extra's als punaises -bolle verhogingen die gevaarlijk kunnen zijn voor fietsers en motorrijders -en grindstroken om het water op te vangen. Die zijn bij sneeuw moeilijk te vegen dus gevaarlijk, aldus Buurtoverleg. Bovendien zou er bij de aanleg van zogenaamde wadi's, greppels om water op te vangen, geen groen verloren gaan. Dat blijkt nu anders - 42 bomen moeten wijken. En daar zijn ze niet van gediend in De Hoef. Ze willen ook geen 'groencompensatie', zoals beloofd. De bomen moeten blijven.
"Er zijn aankondigingen verschenen van omgevingsvergunningen voor de kap van 42 bomen. Deze vergunningen mochten we niet inzien. Daarin bleek een vergaande herinrichting van de buurt verscholen", zo betoogde het Buurtoverleg in de commissievergadering. De buurt is dus niet blij met al die addertjes onder het gras in die vergunning en men wil nu volledige openheid van zaken, inspraak en een hoorzitting, 'zoals dat hoort bij een bezwaarschrift'.
Dat bezwaarschrift was al eerder ingediend door het voormalige bestuur van Buurtoverleg De Hoef 'Geestmolen'. Maar dat bestuur heeft datzelfde bezwaarschrift, zonder overleg met de leden, ook weer ingetrokken. Buurtoverleg denkt dat dat onder druk van de gemeente is gebeurd. Men wil nu dat het bezwaarschrift tegen de waterontkoppelingsplannen als volwaardig wordt behandeld.


[AC, donderdag 26 mei 2011]

{linkr:related;keywords:waterontkoppeling, wadi;limit:5;title:Related Articles}