DOOR ROB BAKKER
ALKMAAR - Buurtoverleg De Hoef-Geestmolen vermoedt dat de gemeente Alkmaar heeft zitten rommelen met een in juli uitgevoerde bewonersenquête in de wijk. Met de Wet Openbaarheid van Bestuur in de hand eist het Buurtoverleg inzage in de enquête.
In de gemeente-enquête werd gevraagd hoe er werd gedacht over de door de gemeente voorgestelde plannen voor het ontkoppelen van het regenwater op het riool. Dat plan heeft ook vele 'extra's'. Zoals verhogingen in het wegdek, de zogeheten 'punaises', grindstroken om het water op te vangen en de aanleg van wadi's, greppels om het overtollige water op te vangen.

Gevaarlijk
Die extra's stuiten stuk voor stuk' op kritiek van het Buurtoverleg. Fietsers en motorrijders kunnen gemakkelijk onderuit gaan op de punaises. De grindstroken zijn gevaarlijk bij sneeuw omdat ze dan moeilijk te vegen zijn en de wadi's maakt de kap van 42 bomen noodzakelijk.
Desondanks is uit de enquête van de gemeente Alkmaar gebleken dat 70 procent van de bewoners van het betrokken deel van de Hoef positief is over de aanpak die de gemeente Alkmaar voorstaat.
Buurtoverleg De Hoef vertrouwt die enquête niet. Zelf hield de wijkorganisatie in januari al een buurtonderzoek. De uitkomst was toen heel anders. Maar liefst 95 procent van de ondervraagden deelde de kritische kanttekeningen van het Buurtoverleg. De gemeente Alkmaar moet open kaart spelen, vindt de wijkorganisatie van De Hoef. Dat betekent: een lijst van de namen van de enquêteurs en hun woonplaats, plus een kopie van alle 254 ingevulde enquêtes en de negentien door bewoners per internet ingestuurde vragenlijsten.
De gemeente zegt de buurtorganisatie inzicht te hebben gegeven in de enquête, die in opdracht van de gemeente uitgevoerd is door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Volgens woordvoerster Chantal Kolleman van de gemeente Alkmaar wil het bureau echter niet de onderzoeksmethodiek prijs geven. De gemeente heeft begrip voor dat standpunt.

Bron: Alkmaarsche Courant, ZATERDAG 17 SEPTEMBER 2011

{linkr:related;keywords:waterontkoppeling, wadi;limit:5;title:Gerelateerde artikelen}