[Stadskrant ; 14 april 2005]

Mijn Alkmaar, of liever: mijn Hoefplan

Yvonne de Weerdt

Inmiddels wonen wij alweer 33 jaar tot volle tevredenheid in het Hoefplan. Nadat ik (oud- Amsterdamse) met regelmaat mijn bejaarde moeder heb bezocht in het nu hectische Amsterdam, loop ik altijd met genoegen weer vanaf het station het Hoefplan in, de rust en ruimte tegemoet.

Mijn hoofd kan zich al lopende voort leeg maken van het verkeerslawaai en ik ervaar steeds weer heel sterk de rust die over mij heen komt, als ik over de brug van de Ruysdaelkade (zie foto) wandel naar de Jan van Goyenstraat. Deze straat heeft als kenmerk tussenliggende grasvelden, waar elke bewoner blij mee is. Iedere woning heeft daar een vrij uitzicht en men ervaart sterk de wisseling van de seizoenen door de aanwezigheid van vele boomsoorten, hetgeen ook een diverse vogelpopulatie met zich meebrengt. De jeugd heeft ideale ruimte om te ravotten en voor de kleintjes is er een speelgelegenheid.

Momenteel is een nieuwe buurtvereniging actief, waardoor mensen meer met elkaar in contact kunnen komen, hetgeen ook gebeurde tijdens de rommelmarkt van september jl. Het Hoefplan heeft iets weg van een klein dorp op zich. Een prettig winkelcentrum, geflankeerd door de molen. In het winkelcentrum kom je jong en oud tegen, daar het verzorgingshuis op loopafstand is, hetgeen voor de bewoners heel plezierig is om even een ommetje te maken richting winkelcentrum.

In ons achterhoofd de gedachte dat we op kleine afstand wonen van de binnenstad, die de allure krijgt van de grote stad, is het in het Hoefplan goed vertoeven.