[Alkmaarsche Courant, 18 januari 2005]

Acht maanden geleden is het nu alweer dat Westerlicht zijn oude bewoners zag vertrekken. Het voormalig verpleeghuis werd door de directie ongeschikt én verouderd bevonden. De échte aftakeling zette zich echter daarna pas in. Nog geen twee maanden na dato hadden vandalen het statige pand aan de Prinses Julianalaan gevonden en sneuvelden de ramen.

Bij menig Alkmaarder zal deze -vermoedelijk kwajongensstreek door de ziel hebben gesneden. Waarom mocht (en mag) Westerlicht niet gewoon zijn tijdloze grandeur blijven uitstralen? Dat de jonge daders geen enkel historisch besef aan de dag legden en zich slechts door vernielzucht lieten leiden, is misschien nog tot daar aan toe.

Maar dat de ziekenhuisdirectie van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) -sinds de ontruiming eigenaar van de blikvanger aan de buitenrand van de Alkmaarderhout vervolgens geen enkel mededogen met Westerlicht toonde en de ramen door houten schotten vervingen, was een veeg teken en een eerste brevet van onvermogen. Maar nóg erger is het dat diezelfde hoge heren tot op heden het beeldbepalende gebouw én rijksmonument niet in de oude luister hebben hersteld.

Verloren is er echter nog niets. Vandaar deze onverholen oproep aan de MCA: stel een daad en blaas Westerlicht het gewenste nieuwe leven in.