Beeld van De Hoef, zoals die zich nu uitstrekt in de richting van de kust
Beeld van De Hoef, zoals die zich nu uitstrekt in de richting van de kust. Als de plannen van Douma doorgaan wijzigt dit beeld drastisch Foto: JJFoto/Erwin Neles

[Alkmaarsche Courant, 29 december 2004]

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MINNEMA

ALKMAAR -Alsof we hier in Rotterdam zitten. Of New York. Nee, doceert meneer A. Vermeulen, bewoner van de wijk De Hoef: Alkmaar is een doodgewone provinciestad, maar de beleidsmakers lijken door hoogmoed te worden gedreven. "Het wordt steeds gekker."

Hoe leg je anders uit dat een flatgebouw van negentig meter hoog moet komen op de velden van Alcmaria Victrix? En dat niet alleen. Op alle hoekpunten van de kruising Terborchlaan/ Randweg heeft architect Sander Douma een fors en hoog gebouw geprojecteerd.

"Zo helpen ze ook het plantsoen naar de knoppen", fulmineert mevrouw S. Vedder. Zij en Vermeulen wonen op de achtste verdieping van de flat die pal achter de velden van Alcmaria staat. Ze kijken uit op de duinen, zien de Sterflat in Egmond aan Zee en 's avonds de lichtjes van de boulevard. Dat gevaarte van negentig meter hoog zou er precies tussen komen staan.

Hun reactie ligt dus voor de hand. "Afschuwelijk", zegt mevrouw Vedder. "Te gek om los te lopen. Waarom moeten ze per se blijven bouwen. Vol is vol en er zijn genoeg oude huizen waar starters kunnen wonen."

Idioot, beaamt Vermeulen. Alsof het hier op New York moet gaan lijken. "Maar het zal vechten tegen de bierkaai zijn", verwacht hij. "Het zal best lager uitpakken, maar al wordt het zestig meter, dan kijken we er nog tegenaan. Waarom geen laagbouw? Daarvan kun je er ook heel wat kwijt."

Rond de Terborchlaan zul je weinig instemming ontmoeten met de ideeën die architect Douma, de PvdA en Alcmaria vorige week ventileerden. Binnen wijkvereniging De Hoeft Geestmolen al evenmin. Ze wisten wel dat er iéts gaande was, maar dachten dat het om eengezinswoningen zou gaan, zegt voorzitter R. Kleverlaan. "Dat ze nu komen met torens tot dertig lagen hoog is buiten elke proportie."

En wat betreft de ambitieuze ideeën over nieuwe sportvoorzieningen, waarbij ook het woord 'olympisch' viel: "Dan ben je je gevoel voor realiteit kwijt. Zeker in combinatie met een sporthotel is best iets mogelijk, maar wel in verhouding met de omgeving. Het hoeft toch niet zó hoog? Het gaat hier ook om het behoud van de Westrand, van cultuurgoed. En dan komen ze aan met een gebouw van negentig meter. Dan hebben ze dus nog steeds niet begrepen wat bewoners, wat de provincie, wat omliggende gemeenten willen."

"Ze willen vooruitstrevend zijn. Maar dit is geen Parijs, dit is een polderstad. Ga daar ook zo mee om."

Toch is niet iedereen a priori 'teugen'. Brik van der Ham van videotheek MovieMax aan de Terborchlaan vindt juist dat meer flats gebouwd moeten worden. Je kunt er op een klein oppervlak veel mensen kwijt. "Wil je Alkmaar begaanbaar houden, dan zul je omhoog moeten. Bouw je laag, dan heb je veel meer grond nodig, wordt de leefruimte erg ingeperkt. Als je in dertig lagen bouwt, kun je de rest groen houden. Ik kijk liever naar groen." Hij wijst naar de flat aan de Honthorstlaan. "Daar is toch niks mis mee?"

Een groter gevaar vindt Van der Ham dat een flat kan verloederen. Als je het niet goed in de hand houdt, kan het ook heel fout gaan. Wanneer je het niet goed ontwerpt, kunnen allerlei onveilige hokjes ontstaan.

Kleverlaan op zijn beurt twijfelt aan de oprechtheid van de plannenmakers. Hij vermoedt een 'tactiek': hoog inzetten om uit te komen op een toch nog acceptabel aantal bouwlagen. En mevrouw Vedder vraagt zich af 'of die architect wel goedbij zijn hoofd is'. "Zou hij er zelf bovenin gaan wonen?" Sander Douma, desgevraagd: "Oh, ja hoor. Lijkt me schitterend."

Torenflats toch te gortig
ALKMAAR -Leefbaar Alkmaar voelt niets voor de ideeën van architect Sander Douma, de PvdA en Alcmaria Victrix voor het sportterrein van Alcmaria. Te hoog, laat die partij weten. Vorige week toonde Leefbaar Alkmaar- raadslid G. Bannink nog begrip voor een dergelijk idee. EE :zullen toch woningen moeten komen voor het nageslacht, stelde hij. En, zei Bannink: "De partij die hier tegen is zal veel stemmen winnen in De Hoef." Daags hierna volgde een perscommuniqué van Leefbaar Alkmaar. De partij zou 'de discussie over hoogbouw in Alkmaar' niet uit de weg willen gaan. Maar wat Douma samen met de PvdA en Alcmaria heeft bekokstoofd, is de partij echt te gortig. Hoogbouwmoet kunnen, maar het moet passen in de omgeving. Op Overstad zou het kunnen.