[Alkmaarsche Courant; 18 december 2004 ]

van onze verslaggever

Alkmaar - Een plan voor zowel sportvoorzieningen als woningen op het terrein van Alcmaria Victrix in De Hoef. Het is gemaakt door de sportvereniging zelf, samen met architect Sander Douma en de PvdA in Alkmaar. De drie partijen informeren komende dinsdag de betrokkenen, zoals de politiek in Alkmaar.

Tot die tijd willen de drie nog niet veel meer loslaten over de plannen. Behalve dan dat ze het motto 'Alkmaar gaat voor de hoogste sport' hanteren. En dat ze inspelen op ontwikkelingen in de stad. Namelijk dat de grenzen zijn bereikt, en dat plekken voor grote bouwprojecten schaars zijn.

Het plan speelt daar op in, waarbij de bouw van woningen het meest opvalt. De bedenkers geven ook aan dat naar de parkeren, architectuur en financiën is gekeken.

Op de terreinen van Alcmaria Victrix wordt nu gevoetbald en er is een nieuwe voorziening voor soft- en honkbal. Alcmaria heeft de afgelopen jaren meegedaan in de discussie met Jong Holland en AFC '34 om te komen tot samenwerking, fusie en verhuizing naar een nieuw sportcomplex in de Westvleugel. Dit idee van toenmalig sportwethouder Henk Eggermont viel niet in goede aarde. Jong Holland en Alcmaria hechten aan hun zelfstandigheid 

In de aanval
Jong Holland ging zelfs in de aanval en maakte een plan waarin (na eventueel vertrek van de drafbaan) een nieuwe indeling van het terrein ruimte zou geven voor sport én wonen. Het is een idee waar de Alkmaarse politiek zeer sympathiek tegenover staat.

Nu heeft dus ook Alcmaria een plan waarin woningbouw voorkomt. In de wandelgangen is in het verleden wel besproken om de velden van Alcmaria te gebruiken voor woningbouw. Dat leek te drastisch. Maar PvdA'er Paul Klink zei dit voorjaar wel dat door herschikking van de velden woningbouw mogelijk zou kunnen zijn. De club zou er dan kunnen blijven spelen. Klink liet bij die gelegenheid de suggestie vallen om er een sporthotel te vestigen.