[Alkmaarsche Courant; december 2004]

VAN ONZE VERSLAGGEVER ALKMAAR -Er is nog geen overeenstemming tussen hospice en de Pius Stichting over de financiering van de bouw van een nieuw onderkomen van het hospice in de Alkmaarse Pius X kerk. Dat zeggen woordvoerders van de Pius Stichting en van de Matthias-Laurentiusparochie waartoe de Pius X behoort. Een bijeenkomst op 25 januari waarin het parochiebestuur opening van zaken zou geven over de toekomst van de Pius X (en van de Don Boscokerk) gaat niet door.

Gisteren meldden bronnen in de Pius X kerk dat de financiering rond zou zijn. De Pius Stichting zou daarover een akkoord hebben bereikt met het hospice, een onderkomen voor terminale patiƫnten. De Pius Stichting, die al13O jaar bestaat, speelt een bemiddelende rol bij het opzetten van projecten voor ouderenzorg. Bestuurslid D. Groot zegt dat de Pius Stichting graag z'n rol wil spelen bij de verhuizing van het hospice naar de Pius X-kerk. "Het is een schitterend project." Maar het is nog lang niet rond, voegt hij eraan toe. "Er zijn nog zoveel zaken te regelen. Wij staan in de startblokken maar je hebt met vier partijen te maken: bisdom, parochiebestuur, hospice en de gemeente. De neuzen moeten allemaal dezelfde kant opstaan. Dat staan ze ook wel maar het wachten is op besluiten."

Pastor Jan Bus bevestigt de visie van Groot. "Er is geen kostenberekening, er is geen uitspraak over wel of niet verkopen. Het klopt dat het bisdom aarzelt." Bus zegt het 'heel vervelend' te vinden dat er nog zo veel onzekerheden zijn. "We hadden gehoopt volgende maand iets in handen te hebben. Helaas."