[Alkmaars Weekblad, 15 september 2004]

 Kauwen in de Bloemaertlaan hebben het nakijken

Kauwen in de Bloemaertlaan hebben het nakijken: er worden netten op de daken van de flats aangebracht, zodat ze niet meer met stenen kunnen gooien.


ALKMAAR
De flats aan de Porcellishof en de Lievenshof worden bedekt met een fijnmazig net. Dat moet kauwen ervan weerhouden met stenen op auto's en voorbijgangers te gooien. Rens Kleverlaan en Renate Heijstra, die vier jaar geleden aandacht vroegen voor de stenengooiende vogels, zijn blij dat er eindelijk een oplossing is gevonden. "We kunnen straks veilig onze auto voor de deur parkeren."

De kauwen veroorzaakten behoorlijke overlast in de Lievenshof, de Porcellishof en de Bloemaertlaan: Op de daken van de flats lagen kiezelstenen zo groot als duiveneieren. Die namen de kauwen in hun bek, om ze in hun vlucht te laten vallen. Ze kwamen terecht op auto's en veroorzaakten veel schade. Zo zorgde een welgemikte kiezelsteen voor een verbrijzelde autoruit. "We woonden hier nog niet zo lang, toen op een ochtend de achterruit van mijn Passat in gruzelementen lag", vertelt Rens Kleverlaan. "De schade, zo'n 3.600 euro, kreeg ik niet vergoed door de verzekering." Andere auto's liepen deukjes in het dak op. Een enkele keer kwamen stenen op mensen terecht. Meer dan een flinke bult leverde het niet op, vervelend was het wel.

Het KAD, het Kennis en Adviescentrum Dierenplagen, deed drie jaar geleden onderzoek naar de overlast van de vogels. Zij adviseerden roosters voor de schoorstenen te plaatsen, zodat de kauwen niet meer konden nestelen. Die maatregel heeft inderdaad voor minder overlast geleid. Ook plaatste de gemeente bordjes om mensen te waarschuwen voor de vogels. Netten op de daken van de flats, waardoor de kauwen niet meer bij de stenen kunnen komen, is de definitieve oplossing van het probleem. Maar Wie gaat dat betalen?" Juridisch gezien is noch de eigenaar van de flat, noch de gemeente aansprakelijk", vertelt Renate Heijstra. "De kauwen zijn verantwoordelijk. Dat gemeente en de eigenaar uiteindelijk samen tot een oplossing zijn gekomen, vind ik geweldig." De kosten bedragen naar schatting 12.000 euro. Een bouwbedrijf is deze week begonnen met het plaatsen van de netten. Vanaf volgende week zijn geparkeerde auto's in de Porcellishof, de Lievenshof en de Bloemaertlaan weer veilig.