[Alkmaarsche Courant, 28 juni 2004]
VAN EEN MEDEWERKSTER ALKMAAR – Gezellig. Dat is het sleutelwoord waarmee festival Historie en Victorie, afgelopen weekend gehouden in het park Oosterhout, kan worden omschreven. Duizenden mensen kwamen op het festival af dat voor jong en oud vermaak bood.

Gistermiddag één uur. Op het grote podium treedt a capella groep Jaxproject op. Tot acht uur 's avonds staan er optredens gepland die vooral jongeren moeten trekken, maar van deze groep is aan het begin van de middag nog bijna geen vertegenwoordiging aanwezig. Bij de balad 'Four seasons of loneliness' grapt één van de zangers dat hij de mensen niet zal vragen even dicht bij elkaar te gaan staan. Voor een publiek van zo'n honderd man op zo'n groot veld lijkt het anders nog kaler.

Maar rustig is het in het park allerminst. Het grootste deel van de bezoekers bestaat echter uit jonge gezinnen die verderop in het park meer vertier vinden. Zoals bij het naastgelegen sprookjesbos. Vooral het huis van Hans & Grietje, een initiatief van wijkoverleg De Geestmolen, trekt veel bekijks en zorgt zelfs voor heuse filevorming op het pad. De twee heksen zien er eng uit met hun haakneuzen, zwarte hoeden en kraakstemmen. Toch weten zij een hoop bange kindertjes te verleiden om een koekje of snoepje van hen te nemen.

Dat voorkomt in ieder geval dat het huisje van de heksen wordt kaalgeplukt. Het huisje heeft pannenkoeken als dakpannen en koeken aan de wanden. En daarvan kan ook maar beter niet worden gegeten, als je het de bouwer van het huisje, Rens Kleverlaan, vraagt. "Allemaal over datum." Het maakt het huisje er niet minder mooi op.

Achter het sprookjesbos is het terrein van scouting De Geuzen met springkussens, een klimmuur, oud-Hollandse spelletjes en een hoop enthousiaste kinderen.

Een eindje verder ligt het historische straatje, waar je onder meer voor het nostalgische bedrag van 0,50 je baard op ouderwetse wijze kunt laten scheren door kapper Jaap de Haan.

In hetzelfde straatje bevinden zich ook twee stands van de landmacht. Zieltjes winnen in ruil voor hun verdiensten voor het festival. Het is immers met dank aan de Landmacht dat het grote podium op zijn plek is gekomen.

Ze doen goede zaken, ook al is het merendeel van de belangstellenden nog niet oud genoeg. De elfjarige Erwin Kuiper uit Alkmaar bijvoorbeeld. Hij weet het zeker: hij gaat bij de Luchtmacht of hij gaat de horeca in. Vandaag helpt hij de beroepsmilitairen een handje door flyers uit te delen en desgewenst vragen te beantwoorden.

Sprookjes