[Alkmaarsche Courant; 15 december 2003]

Broeder Thijs neemt de in een groen doosje verpakte kindekes Jezus in ontvangst. Jorinde Kleverlaan, Eva Vriend en haar zusje Simone en Iris Schaper (vlnr) kwamen ze zondag aanbieden onder belangstelling van de pers. Foto JJ Foto/Erna Faust

van een medewerker

Egmond-binnen - Er kwam een heus mediaspektakel aan te pas, maar de abdij van Egmond heeft zijn Jezuskindjes terug. Een cameraploeg van SBS-televisie en journalisten van radio en kranten waren er zondag bij toen Eva Vriend, Jorinde Kleverlaan en Isis Schaaper (alledrie 5 jaar) broeder Thijs twee uit papier geprikte Kindjes Jezus aanboden.

Eva's moeder had in het Noordhollands Dagblad gelezen dat bezoekers van de kerstgroepenexpositie in de abdij twee Jezuskindjes hadden ontvreemd. Eva, die basisschool De Driemaster in Alkmaar zit, bood spontaan aan om uit papier vervangende exemplaren te prikken. Juf Hanneke Hendrickx vond in de klas de helpende handen van Jorinde en Isis.

Broeder Thijs nam de resultaten van hun inspanningen dankbaar in ontvangst. In vergelijking met de gestolen exemplaren, zijn de nieuwe kindjes flink uit de kluiten, dat wel. Maar dat deed niks af aan zijn waardering. Broeder Thijs beloofde de geprikte kindjes Jezus een ereplaats op de tentoonstelling te bezorgen. Er komt een bordje met een toelichtende tekst bij.

De abdij heeft inmiddels maatregelen genomen. Videocamera's moeten herhaling van diefstal voorkomen.