Dat de overlast van dieren zich niet beperkt tot kauwen bewijst onderstaand artikel uit het Noord-Hollands dagblad.
In de Hoef is er sprake van een levensbedreigende situatie. Ondanks dat de wethouder wat laconiek reageert is het probleem, mede door Hans Meijer van de PvdA, toch onder de aandacht van de politiek.


BRON:
Noorhollands dagblad, 25-05-2002, Stad en streek

ALKMAAR –

En daar waren ze weer, deze week tijdens de vergadering van de Belangenvereniging Industrieterrein Oudorp.
Ieder jaar opnieuw hoog op de agenda: de lastige kamikazekippen en de agressieve stormmeeuwen. En een S.O.S. naar de gemeente. Gemeentevoorlichter André Bakker moet diep zuchten.

‘Je kunt nesten weghalen zolang er geen ei in ligt’

Uitgebroken kippen die zich explosief vermenigvuldigen en uitgeweken meeuwen die niet meer in de duinen broeden vanwege de vossen. Het probleem speelt al jaren hé?
"Al van voor mijn tijd." Complete kippengezinnen gooien zich voor auto's en broedse meeuwen vallen mensen aan op het bedrijventerrein.
"Exact. Maar niemand voelt zich verantwoordelijk. Dus kloppen de bedrijven maar bij de gemeente aan."

En die heeft de zaak voort varend aangepakt?
"Nou tegen de meeuwen is weinig te doen. Meeuwen zijn beschermd. Bedrijven kunnen hooguit klapperende vlaggetjes op de daken zetten of vliegers in de vorm van roofdieren oplaten in de hoop dat ze daar bang voor worden. Er schijnen ook geluidsbandjes te zijn van meeuwen in doodsnood. En je kunt de nesten weghalen zolang er nog geen eieren in liggen. Maar dat moet je wel goed bijhouden."

Bij Corus in Velsen wordt er op ze gejaagd, met vergunning van de provincie en de rechter.
"O? Nou, misschien is het een idee om eens contact op te nemen met Corus. Moesten we maargauw doen."

En hoe is het met de kippen families?
"D'r lopen er nog steeds heel veel rond. Dat is al jaren steeds meer uit de hand aan het lopen. We hebben vorig jaar een gespecialiseerde ongediertebestrijder gevraagd ons te helpen. En die heeft dit voorjaar ongemerkt twee vangacties uitgevoerd. Met schietnetten. Dat hebben we bewust stil gehouden, want als er publiek op afkomt wordt het niks."

Dus dat probleem is de wereld uit?
"Nee, want er is een mevrouw die de kippen iedere dag komt voeren. Ze hadden dus geen interesse meer in het lokvoedsel dat gebruikt werd voor de vangactie. Die ging dus finaal de mist in.
We hadden het aan die mevrouw uitgelegd en ze had beloofd weg te blijven, maar dat kon ze dus schijnbaar niet."

En wat wordt de nieuwe list?
"De gemeente heeft nu kooien besteld, waarmee we de kippen alsnog proberen te vangen. Maar wanneer we dat gaan doen houden we ook stil. Los daarvan staat bedrijven niets in de weg om de kippen op hun eigen terrein te vangen en weg te laten halen."

Wat gaat er met ze gebeuren?
"Die blijven leven. We hebben afspraken met de dierenbescherming. Er zijn lijsten met namen van hobbyboeren en bedrijven die ze willen adopteren."

Wat hebben die vangacties tot nu toe gekost?
"Hou het maar op enige duizenden euro's. En de nieuwe vangactie gaat ook enige duizenden euro's kosten."

Wie betaalt dat?
"De gemeente."

GERARD VAN ENGELEN