BRON: Noorhollands dagblad, 11-05-2002

In reactie op het artikel ‘Besloten opvang ama's is geen gevangenis’ (Alkmaarsche Courant 20/4) het volgende. Tachtig procent van de ama's (alleenstaande minder jarige asielzoekers) die zich in Nederland melden moeten terug.

Onder staatssecretaris E. Kalsbeek van justitie ging het roer om. Een ander beleid volgde. Van een integratiebeleid is het nu veranderd in een beleid waar integratie juist zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Er werd voor de doelgroep ama's een grootschalige aanpak bedacht in de vorm van een campusachtige opvang voor maximaa1 360 ama's.

Het asielzoekerscentrum De Vluchthoef kwam in beeld en is hier als huisvestingsplek voor benaderd. Nadrukkelijk stelt de COA-woordvoerster in het artikel dat het bij besloten opvang niet om een gevangenis gaat, ‘het gaat om gewone vluchtelingen. Maar we zullen er alles aan doen om ze op het terrein zelf te houden. Op buiten de hekken rondkijken staat een sanctie.’ Ik ben door het lezen van het artikel er niet van overtuigd dat het niet om een gevangenismodel gat, integendeel.

Uit mijn ervaring zou kleinschaligheid en integratie in leeftijd een leefbare en werkbare optie zijn. Het bedachte campusachtige model roept bij mij veel vragen op. Ik hoop dat voor de ama's opvang in deze bedachte vorm geen werkelijkheid zal worden.

RIA HOOGKAMER
voormalig arts
De Vluchthoef
Bergen