[Noordhollands dagblad, mei2002]
Van onze verslaggever

ALKMAAR- Het bouwfonds is met de gemeente Alkmaar in overleg over een bouwproject aan de Willem Kalfstraat in De Hoef.

Er word onder meer gesproken over een ranke woontoren maar beide partijen zijn er nog steeds niet uit aldus woordvoerder R. Willems van het Bouwfonds. Recent verscheen in wijkkrant De Geestmolen een artikel over het project, dat dus onder meer deze 'naald' behelst. Twaalf etages hoog, hetgeen met penthouse neerkomt op een meter of veertig.

Er wordt nog op gestudeerd, geeft Willems aan. Gemeente en Bouwfonds bekijken wat op deze plek langs het spoor kan. Bijvoorbeeld in verband met het lawaai wat het spoor veroorzaakt.
En de vraag is hoe je het gewenste aantal woningen op de beste manier realiseert. Het Bouwfonds bekijkt ook hoe een dergelijk woningbouwproject in de markt zal liggen. Daarbij gaat het Willems iets te snel om te zeggen dat een woontoren inmiddels van de baan is. Hij denkt dat nog een paar weken nodig zal zijn.Dan zal de wijk weer ingelicht worden.

Van ambtelijke zijde bestaat inmiddels de bereidheid om mee te werken aan een woontoren op deze plek. Het college van burgemeesters en wethouders moet echter besluiten over het definitieve voorstel dat naar de raad gaat. Hoge bouwprojecten liggen gevoeliger sinds de Onafhankelijke Partij Alkmaar deel uitmaakt van het college.
Een gebouw van veertig meter zal het hoogste van de stad worden en een fraai overzicht over de stad bieden. Verder op staat nu het hoogste gebouw: het 35 meter hoge kantoor van het Hooge Huys.

De naald van het Bouwfonds staat niet op zich. In het gebiedje tussen grofweg de Willem Hedastraat en de Cornelis Buysstraat (het bruggetje) zou ruimte zijn voor in totaal 152 woningen.
Behalve de flat wordt dus gedacht aan lagere gestapelde woningen.