Ook in de bollenvelden rondom Alkmaar wordt geschilderd.  (bron Alkmaars Nieuwsblad)Gastvrije plekken gezocht voor kunst en cultuur

ALKMAAR - Je eigen wijk eens met andere ogen bekijken, dat is een van de insteken van de kunst- en cultuurwandelroute die volgend jaar in de wijken Hoefplan en Bergermeer gelopen kan worden. In 2015 is het 450 jaar geleden dat de Bergermeer en Egmondermeer werden drooggemalen. De eerste grootschalige droogmakerij van Nederland en daarmee een belangrijk historisch feit. Onder de naam BEM450 – Mijlpaal in de polder worden diverse festiviteiten georganiseerd. De wandel- en fietsroute is daar een van.

 

 

Daar waar beide polders leeg en dunbevolkt lijken, blijkt toch dat heel veel mensen in de Berger- of Egmondermeer wonen. Vaak zonder het te weten. Een groot deel van de Alkmaarse wijk Hoefplan staat in de Egmondermeer. En de wijk Bergermeer heet zo omdat ze in de polder is gebouwd. Het gaat om een groot gebied dat ruwweg loopt van Egmond aan den Hoef en Heiloo, via het Hoefplan tot bedrijventerrein de Viaanse molen in Alkmaar en de Kogendijk in Bergen.

Stad en polder verbinden
Vertegenwoordigers van BEM450 zijn in middels druk bezig met de voorbereidingen van de route. “We krijgen vrijwel uitsluitend positieve reacties”, vertellen ze. “Heel veel kunstenaars hebben al toegezegd deel te nemen en ook de wijkverenigingen zijn enthousiast. Banketbakker Mens uit het Hoefplan denkt er zelfs over om een speciaal gebakje te maken dat tijdens het jubileumjaar verkocht wordt. Op dit moment zijn we bezig met twee routes, waarvan er een door het gebied van de Egmondermeer gaat en een door het gebied van de Bergermeer. Op die manier worden stad en polder met elkaar verbonden. Je wandelt of fietst delen door het buitengebied, maar ook dwars door een woonwijk. Op die manier wordt duidelijk dat stad en polder eigenlijk één aaneengesloten gebied zijn.”

Interactieve route
Langs de route is van alles te zien en te beleven. “Kunst en cultuur spelen een grote rol bij de route. Molens waren heel belangrijk bij het droogmalen van de polders. Overal in de polder en langs de rand van het drooggelegde gebied zijn deze molens nog te vinden, veelal in werkende staat. De molens worden dan ook zeker betrokken in de route”, legt Peter Heere, molenaar van de Bosmolen, uit. “Maar we zijn ook op zoek naar particulieren, bedrijven of verenigingen die gedurende een beperkt aantal weekenden hun huis, tuin, erf of schuur beschikbaar willen stellen om ‘iets’ te laten gebeuren. Dat kan een expositie (tje) zijn, maar ook iets interactiefs, bijvoorbeeld een schilder die ‘en plein air’ zit te schilderen. Op die manier willen we zoveel mogelijk mensen bij het initiatief betrekken en de route aantrekkelijk maken voor een groot publiek.”

Voorschot
De organisatoren nemen komende week een voorschot op de festiviteiten van 2015. Tussen 27 april en 4 mei strijken tien bekende schilders van over de hele wereld neer in Huize Glory in Bergen aan Zee. “Zij schilderen gedurende die periode in de hele omgeving. Op Koningsdag in het centrum van Bergen, 27 april bij de Bosmolen in de Egmondermeer en de dagen daarna wordt steeds een locatie in de buurt gezocht. Dat kan aan het strand of in de duinen zijn, maar ook in de stad. Via hun facebookpagina laten zij dagelijks weten waar ze de volgende dag aan het schilderen zijn. Publiek is dan van harte welkom om te komen kijken en met de kunstenaars in gesprek te gaan. Bovendien is er een fotowedstrijd waarbij de winnaar een origineel olieverfschilderij van een van de kunstenaars krijgt. In 2012 en 2013 was dit een geweldig succes. Daarom werken we dit jaar vast op bescheiden schaal samen en komen ze ook volgend jaar bij ons op het programma.”

Meer informatie op
http://www.facebook.com/BEM450 over de festiviteiten in 2015
Voor deelname aan de wedstrijd zie: http://glory2014.newmasterartist.com/
Voor het programma en spotten van de kunstenaars tussen 26 april en 4 mei zie:
https://www.facebook.com/events/447734505359858/

Wie huis, tuin, erf of garage beschikbaar wil stellen voor de route in 2015 kan een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Alkmaars Nieuwsblad