Alkmaar l Zwervers die overlast veroorzaken in een ’kindvriendelijke wijk’, als ze niet binnengelaten worden in daklozenopvang ’Het Heem?’ Daar moet snel actie op worden ondernomen. Die opvang moet de wijk uit.

Dat stelt raadslid Tamara Vermeulen in een Facebook-clipje, waarin ze wordt geïnterviewd door haar fractievoorzitter John van de Rhee.

Wijkagent Brigitta Coppens luidde de noodklok eerder deze maand met een berichtje op Twitter. „In korte tijd eerdere meldingen van overlast door zwervers. Hierover in contact met gemeente en opvang gegaan”, meldde ze. Ze wilde, kon of mocht de tweet niet toelichten.

De gemeente nam de voorlichting over en legde uit dat de overlast vooral
bestaat uit ’rondhangen met drank, slapen op bankjes, schreeuwen en toiletteren in de openbare ruimte’. Ter nuancering werd er aan toegevoegd dat de overlast ’af en toe voorkomt’ en -vermoedelijk door de hitte - in omvang is toegenomen.” Er werd ’extra aandacht vanuit de politie en stadstoezicht’ toegezegd.

Onvoldoende bedden
Het CDA stelde direct na de eerste publicaties schriftelijke vragen. Over het vermeende tekort aan bedden in de opvang. En dat vindt fractievoorzitter Iris Zeijlemaker vanuit sociaal opzicht onaanvaardbaar.

Zij vraagt het college om actie. De vragen staan voor vandaag op de college-agenda. De antwoorden worden donderdag verwacht.

De VVD heeft een eigen plan: verplaatsing van de opvang naar en rustiger  locatie. „De instelling Het Heem moet blijven, Alkmaar is een aantrekkelijke stad, ook voor zwervers, dus die moeten zeker een dag- opvang hebben”, zo vindt  Tamara Vermeulen. „Maar niet in deze kindvriendelijke wijk. Een nachtopvang met zwervers en verwarde personen hoort daar niet.” Vermeulen pleit voor een ’tijdelijke verplaatsing’ naar het leegstaande belastingkantoor aan de Robonsbosweg, waarin nu nog een AZC is gevestigd. Het gebouw is echter per 1 oktober weer leeg.

Afstoffen
In het VVD-clipje zegt ze dat de dat eerder heeft voorgesteld in een motie. Die werd echter niet ondersteund door de rest van de raad. „We gaan die motie zeker weer afstoffen en waarschijnlijk weer indienen”, kondigt Vermeulen aan.

Gevraagd naar een reactie zegt dag- opvang-woordvoerder Hil Rabenberg na een denkpauze: „Ik ga een simpel antwoord geven. Als het gaat om locaties voor daklozenopvang moet de politiek daarover besluiten. Alles wat ik daarover zeg is in dit stadium te veel.”

Herkent hij zich in de kritiek? „Over de overlast? Die is er niet.”

Bron: NHD