Afdrukken

 De Heem. © Foto: Archief,,De overlast is nihil, of hij is in ieder geval drastisch verminderd’’, stelt wethouder Marcel van Zon sinds de maatregelen om het gesodemieter terug te dringen bij de Alkmaarse nachtopvang De Heem. Buurtbewoners halen de schouders op. Die zien weinig verschil.

Op het bankje even verderop bij de Heem wordt nog steeds gedronken. Het tunneltje om de hoek is nog steeds onguur.

,,Ik kan me voorstellen dat je als vrouw daar toch niet zomaar langs durft’’, zegt overbuurman van De Heem Gürcan Ozdemir. ,,Het is een raar straatbeeld, kinderen die kijken naar blowende en drinkende mensen.’’

Deze zomer piekte de overlast. In augustus trokken omwonenden aan de bel tegen het hangen, drinken, schreeuwen, slapen op banken en in het openbaar urineren. De Heem verzoop op dat moment in nachtelijke onderdakzoekers.

Brede visie

Op dit moment kijkt de gemeente of een nieuwe opvanglocatie als oplossing mogelijk is. Volgens Van Zon komt er in 2019 een brede visie op alle opvangvormen in Alkmaar.

De wethouder kwam in september in actie met een aantal directe maatregelen. Er is meer politietoezicht, er zijn gebiedsverboden, er is een betere doorstroming van verwarde personen naar de juiste zorginstelling en de deuren zijn langer open.

Vooral het laatste, het zogenoemde winterprotocol, maakt het verschil volgens de wethouder. Ook zijn twee personen geplaatst in een GGZ-instelling. Dat scheelt nogal wat, benadrukt hij.

Want het zijn niet de nachtopvangzoekers of daklozen die per definitie problemen veroorzaken. ,,Er zitten een paar herrieschoppers bij. Degene die doorgaans voor overlast zorgen zijn mensen met een zware verslaving die in een GGZ-instelling horen.’’

De VVE’s, gemeente en politie die in een gezamenlijk overleg zitten zijn tevreden, zegt de wethouder. ,,Ik heb ze gevraagd om commentaar, maar er was niets. Ze zijn tevreden.’’

Hij wil de huidige maatregelen in stand houden, maar daar moet nog extra geld voor op tafel. Dat kan snel tot een ton oplopen. Er zit veel geld in de extra handen die nodig zijn voor de langere openingstijden.

Ozdemir geeft aan al eerder mooie plannen gehoord te hebben om vervolgens niets veranderd te zien.

Deze zomer was bijzonder druk, beaamt hij. ,,Maar op dit moment is het niet heel anders dan het vorig jaar was. Om drie uur ’s middags zitten ze gewoon op het bankje te drinken’’, zegt Ozdemir.

Vunzig
Ineke Witte, buurvrouw van De Heem, zegt dat het nu íets rustiger is. Ze vraagt zich af of dat het toeval is. ,,Ik heb het idee dat het wisselend is.’’

Het kan er soms vunzig aan toe gaan, vertelt ze. Afgelopen weekeinde werden zoon en kleinzoon na een wedstrijd van AZ geconfronteerd met iemand die met ziekten zat te schelden. De opvang hoort niet in een kinderrijke omgeving, vindt ze. Toch heeft ze een dubbel gevoel bij verplaatsen. Dat is het verplaatsen van het probleem.

Het buurtoverleg Geestmolen hoopt dat de opvang verplaatst wordt. ,,Die belofte is jaren geleden al gedaan, maar nooit nagekomen.’’, zegt voorzitter Martien de Bruijn.

Bron: NHD