„Die brand heb ik gesticht op een heel slecht moment. Ik was boos en verdrietig en helemaal in de war.”

De 27-jarige A.D. vertelde donderdag bij de rechtbank in Haarlem dat hij er spijt van heeft dat hij op 12 januari vorig jaar brand heeft gesticht in de nacht- en daklozenopvang Het Heem aan de Jan de Heemstraat in Alkmaar.

De brand woedde in de vroege ochtend en zorgde voor een enorme rookontwikkeling. Een koelkast en een bed stonden in lichterlaaie. Veel bewoners lagen nog te slapen. Het pand werd ontruimd en zestig bewoners en personeelsleden van de opvang moesten het gebouw verlaten. „Gelukkig is het vuur tijdig ontdekt”, zei de officier van justitie. „Je moet er niet aan denken wat er anders had kunnen gebeuren. Het was op een gang met meerdere kamers, waar andere bewoners lagen te slaan. Dit was echt levensgevaarlijk.”Stoornis

De licht verstandelijk beperkte verdachte was door een schizofrene en psychotische stoornis verminderd toerekeningsvatbaar toen hij brand stichtte in zijn kamer. De officier van justitie eiste 337 dagen celstraf tegen de man en tbs met voorwaarden. De celstraf heeft de verdachte al in voorarrest uitgezeten. Wat de officier betreft hoeft hij dus niet terug naar de gevangenis.

Inmiddels is de man geschorst en zit hij in een forensische psychiatrische kliniek in Groningen. Het is de bedoeling dat hij daar voorlopig blijft. „Het gaat nu goed met me. Ik ben rustiger, omdat ik medicijnen gebruik. Ik wil overal aan meewerken”, zei de verdachte. Hij vertelde dat hij besefte dat hij iets had gedaan dat levensgevaarlijk is. Maar volgens deskundigen kan hij de gevolgen van zijn daden niet overzien.

Lees verder: NHD (premium artikel)